Een dik bit, voor en nadelen.

Vaak word gezegd dat een dik bit zachter is dan een dun bit. Maar: een dik bit kan ook tot gevolg hebben dat je paard juist meer verzet gaat geven op dat bit. Niet elk paard is hetzelfde. Sommige paarden hebben niet zoveel ruimte in de mond als de kaken op elkaar staan. Het bit ligt op de lagen, dat is het tand-loze gedeelte in de paardenmond. Gemiddeld is de tussenruimte 1,6 cm. Als deze tussenruimte kleiner is en er word een dik bit gebruikt, kan het zijn dat het paard de kaken niet meer op elkaar kan krijgen en dan word er vaak nog een sperriempje of aansnoerneusriem strak om de mond / neus gedaan om de open mond dicht te krijgen. Door alles dan dicht te snoeren kan het paard onmogelijk ontspannen, en dus gaat het in verzet. Ditzelfde probleem komt vaak voor bij mensen die denken er goed aan te doen het bit zachter te maken met een bitbandage. Dit is latex en is niet heel dun, dus hierdoor zal de diameter van het bit zeker fors toenemen waardoor vaak ook het bit te dik word en dus verzet gaat geven.

Wat wij u als advies mee kunnen geven is : mocht u een bit hebben dat u zachter wilt maken, laat er door een zadelmaker leer of zeem omheen stikken, mocht het bit dat te dik worden kunt u bij ons ook aan bit aanschaffen dat al bekleed met leer geleverd word en dus niet te dik is.

 

Hoe bepaal je de juiste maat van het bit.

Om te beginnen zijn er paarden met een brede en paarden met een smalle kaak. Daar hang veel van uw keuze voor het juiste bit vanaf. Een paard met een brede onderkaak zal zijn tong makkelijk kwijt kunnen in de mond, bij een paard met een smalle kaak ligt de tong vaak wat hoger in de mond ten opzichte van de tanden. Bij een paard met een smalle kaak zal zich dus eerder het probleem voordoen dat dat paard bij een verkeerd bit last heeft van de tong die bekneld zit of van het gehemelte omdat het bit daar tegenaan drukt doordat de tong wat hoger in de mond ligt.

Hoe weet u nu of uw paard een brede of smalle kaak heeft? Dit kunt u meten of controleren door 1 of 2 vingers te plaatsen tussen de 2 botten van de onderkaak ter hoogte van de plek waar normaal het bit zit.

Bij paarden met een brede kaak passen er 2 vingers tussen en bij een paard met een smalle kaak 1 vinger.

Ook is van belang te weten of het paard een dikke of dunne tong heeft. Dit kun je zien door de lippen aan de zijkant van elkaar te doen en in de mond te kijken.

De lagen in de mond van het paard zijn ook niet even gevoelig bij elk paard. Sommige paarden zijn heel gevoelig, ander wat minder, ook dit kun je testen door met je vinger op de lagen in de mond te duwen, je merkt al snel wat je paard accepteert. Ook zou je op deze manier kunnen kijken hoe ver je de tong naar beneden kunt duwen. Als je vinger op de hoogte van de lagen in de mond blijft bij het testen zal het paard je geen pijn kunnen doen of bijten.

Verder is het ook van belang rekening te houden met de leeftijd van het paard. Als u bij voorbeeld een jong paard heeft met een smalle kaak en dat gevoelig is op de lagen en de tong doet u het paard geen plezier met een bit dat veel tongvrijheid geeft. Een paard in de leeftijd van 3 of 4 jaar is juist heel gevoelig op de lagen en een bit met veel tongvrijheid geeft juist weer meer druk op de lagen. Een bit dat de druk verdeeld over het hele mondstuk zal beter zijn voor zo’n paard. In dit geval zal dit een ongebroken bit zijn met een bocht naar voren of een bit dat dubbel gebroken is met een bocht naar voren.

Soms bepaald de graag van africhting de keuze van het bit, maar ook de ervaring en manier van rijden van de ruiter is erg belangrijk. Heeft u een stille hand en kunt u subtiele hulpen geven kunt u een bit gebruiken dat de druk wat minder verdeeld over de mond. Heeft u nog niet zo’n stille hand en gevoelige hand, kun u beter voor een bit kiezen dat de druk verdeeld over het gehele mondstuk.

Bedenk wel dat ook een paard tijd nodig heeft om aan een nieuw bit te wennen, dit wennen gaat niet in 10 minuten. Soms reageert een paard niet meteen prettig op een nieuw bit, dit kan echter nog veranderen na een paar keer. Andersom kan ook, dat een paard bij een nieuw bit heel fijn loopt , maar na een paar dagen niet meer. Dan is dit bit niet het geschikte bit voor u paard. Geef uw paard de tijd om eraan te wennen. Ga ervanuit dat een paard gemiddeld 8 keer gereden moet worden met een nieuw bit voordat het eraan gewend is en u kunt bepalen of dit een juist bit is of niet. Maar als uw paard meteen al de eerste keer dat u met een nieuw bit rijd hevig verzet toont kunt u het beste het bit gaan wisselen, want dan is dit niet de juiste keuze van bit.

De materiaalkeuze van een bit kan ook belangrijk zijn.

Een bit kan gemaakt worden van diverse materialen.

Het meest bekende en voorkomende materiaal is een rvs bit.

rvs

Omschrijving rubber/kunststof bitten:

Een rubber bit kan flexibel zijn, maar kan ook een harde kern bevatten. De flexibele variant bevat meestal een staaldraad in de kern zodat het bit niet kan breken. De flexibele variant is wel zachter. Zwart rubber heeft als nadeel dat als een paard een drogere mond heeft, het bit warm wordt door wrijving en daardoor kan branden op de tong. Als een paard voldoende speeksel produceert, is dit bit een zachte uitvoering van een metalen bit. De kunststof variant (Beris, Happy Mouth) is gladder en heeft dit probleem niet.

rubber

Eigenschappen argentaan, aurigan en cyprium:

Een bit gemaakt van argentaan is een bit dat bestaat uit 60% koper en 40% RVS. Aurigan is 80% koper en 20% RVS. Cyprium is 90% koper en 10% RVS.

Een legering van koper en RVS geeft een zoetige smaak af in de mond van het paard. De speekselaanmaak wordt door deze smaak gestimuleerd en het paard accepteert het bit sneller. Hoe groter het percentage koper, des te meer smaak het bit geeft en hoe zachter de legering wordt.

argentaan

Eigenschappen blue steel (sweet iron):

Bitten van blue steel zijn gemaakt van een mix van diverse materialen, ook wel legeringen genoemd. Dit geeft een zoete smaak. Het mondstuk van deze bitten hebben een blauwe of zwarte kleur. Als het bit gebruikt wordt gaat het blauwe of zwarte  laagje oxideren, en wordt dan oranje/bruin van kleur van de roest. Deze roest geeft die zoete smaak. Een zoete smaak bevordert de speekselvorming en de aanname van het bit.

blue steel

Eigenschappen koper:

Koperen mondstukken warmen sneller op tot de lichaamstemperatuur van het paard dan stalen bitten maar slijten ook eerder. Koper is een materiaal dat eigenlijk te zacht is om als materiaal gebruikt te worden om een bit van te maken. Om die reden wordt er vaak nog een andere stof aan toegevoegd zodat het bit harder wordt en langer mee gaat. Het koper is dan een hoofdbestanddeel of het wordt ingegoten. Koperen bitten bevorderen de speekselaanmaak door de smaak van het koper.

koper bit

Omschrijving lederen bitten:

Voor paarden die gevoelig zijn op de lagen of een blessure is de mond hebben, wordt vaak een lederen bit gebruikt. Dit is zacht. Leer heeft de eigenschap dat het zachter wordt als het nat wordt door speekselvorming in de mond. Er wordt een leren lap rond een bestaand bit gestikt.

leren bit

Schuim of foam:

Een paard dat zijn mond kapot heeft, een blessure heeft of heel gevoelig is in de mond kan uitstekend gereden worden met een foambit.  De kern van het bit is een nylon riem, er is een dikke laag zachte foam om het bit gegoten. 

Deze bitten worden ook vaak 'Spons bit' genoemd. Deze bitten staan niet op de site omdat wij daar geen garantie op kunnen geven. Als een paard veel kauwt op het bit zou het vlug kapot kunnen zijn. We kunnen deze bitten wel leveren, mocht u interesse hebben, kunt u een mailtje sturen.

spons bit spons bit  spons bit